15 april – Filosofie Nacht ‘Over de Grens’

2015_FM_Overdegrens_banner_1200x450 (1)Op 15 april vindt De Filosofie Nacht plaats in Amsterdam. Van 19:00 tot 03:00, locatie Pakhuis de Zwijger.

Ik zal een korte lezing geven, details volgen later.

Het thema van dit jaar is: De Grens.

Zie hier een klein interview met mij op de website van Filosofie Magazine over de vraag: Wat als je een kennistest moet halen voor je mag stemmen?

Klik hier voor meer informatie en tickets:

We zijn de laatste tijd tegen onze grenzen aangelopen. We weten ons bijvoorbeeld geen raad met de honderdduizenden vluchtelingen die de Europese solidariteit onder druk zetten. Tegelijkertijd zien we juist hoe op lokaal niveau grenzen worden beslecht. Mensen leggen zich niet neer bij de onoplosbare problemen van milieu, maar beginnen met allerlei duurzame initiatieven. Het aantal vrijwilligers dat vluchtelingen of armen helpt, is heel groot.
Tijdens de Nacht onderzoeken we de dubbelzinnigheid van grenzen. We kunnen overal inloggen om even onze mails en sociale media te bekijken – maar wanneer hebben we nog een moment voor onszelf? We tellen de zegeningen van de grenzeloze 24-uurseconomie, maar hoe gaan we om met de constante aansporing te consumeren?

De grens is een belangrijk filosofisch thema. Hoe grenzeloos zijn mensenrechten? Hoe bepalen grenzen wie wij zijn en hoe we naar de wereld kijken?