14 mei – Rode Hoed – boekpresentatie Tim Fransen ‘In onze tijd: leven in het calamiteitperk’

Het leek zo’n vanzelfsprekend idee: de geschiedenis voltrekt zich van belabberd aar beter. Maar als we nu om ons heen kijken zien we een wereld waarin we van crisis naar crisis hobbelen. Volgens Tim Fransen is het tijd dat we afscheid nemen van het liberale vooruitgangsdenken. Want ons geloof in deze vooruitgang onderschat wat er nodig is voor een duurzame democratie. Met hulp van verschillende denkers – waaronder Kant, Camus, Sandel en Nussbaum – zoekt Tim Fransen met ons naar nieuwe fundamenten.

Hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid? Welke waarden hebben we nodig? En hoe kunnen we het best handelen in tijden van crisis? Tim gaat in gesprek met klimaatonderzoeker Joyeeta Gupta en rechtsfilosofe Tamar de Waal. Samen ondernemen ze een duizelingwekkende zoektocht naar hoop, weerbaarheid en een betere wereld.

Moderator: Eveline van Rijswijk

Tim Fransen is cabaretier, schrijven en filosoof. Hij toerde met verschillende voorstellingen door het land en schreef Brieven aan Koos en het essay voor de Maand van de Filosofie 2019: Het leven als tragikomedie. Zijn nieuwste boek, In onze tijd: leven in het calamiteitperk, komt uit in april 2024.

Joyeeta Gupta is de winnaar van de Spinozaprijs 2023, de hoogste prijs in Nederland voor academisch werk. Ze is hoogleraar Milieu en Ontwikkeling in het Mondiale Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam en IHE Delft Institute for Water Education. Daarnaast is zij faculteitshoogleraar Duurzaamheid (2019-2024). Joyeeta is onderdeel (geweest) van meerdere VN Commissies en onderzoeksgroepen en levert een cruciale bijdrage aan wereldwijde klimaatrechtvaardigheid.

Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair hoofddocent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze driewekelijks de ‘In Den Haag’-column en in juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe.