2 april, Nacht van de Filosofie Amsterdam

Op 2 april in de avond spreek ik samen met Lukas Verburgt over ‘onwetendheid’ tijdens de Amsterdamse Nacht van de Filosofie.

Info en tickets hier: 

Agnotologie is de explosief groeiende en uiterst relevante studie naar het niet-weten. Meer dan ooit leven we namelijk in een tijd die wordt bepaald door grijze gebieden tussen kennis en onwetendheid. Wat weten we niet? Waarom weten we niet? Hoe weten we niet? Lukas Verburgt zal aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden deze opkomende filosofische stroming toelichten. Er zijn al opvallende resultaten: zo leidt betere onwetendheid in sommige gevallen tot betere kennis. Tamar de Waal zal ingaan op nalatige onwetendheid. Hoe verwijtbaar is het maken van een vergissing? Wanneer kun je een beroep doen op onwetendheid? En wanneer is ‘geen actieve herinnering hebben’ een geldig excuus voor Mark Rutte?

Lukas Verburgt is wetenschapsfilosoof en -historicus. Hij is fellow aan het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) en gastonderzoeker aan het Instituut voor Wijsbegeerte, Universiteit Leiden. Recentelijk won hij een KNAW Early Career Award, waarbij de jury hem aanduidde als “een veelzijdig expert op het gebied van de (kennis)geschiedenis van de wetenschap en filosofie”.

Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair docent aan de Amsterdam Law School en directeur van de Amsterdam Honours College of Law. Zij schrijft driewekelijks de ‘In Den Haag’-column voor De Groene Amsterdammer.