3 mei – Gesprek Voor de Dam, De Balie

Kijk hier het De Balie-programma ‘Gesprek Voor de Dam Terug’:

Over de avond:

Sinds de opkomst van antiliberale populisten en nationalisten in Europa duikt het woord fascisme regelmatig op in de media. Is dat een terechte waarschuwing voor een opkomend gevaar, of contraproductieve stemmingmakerij?

Tijdens het jaarlijkse Gesprek Voor de Dam, in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking, praten we over hoe je het kwaad herkent voordat het geschiedt. Als je de voortekenen herkent, wat doe je dan?

Met Frans Timmermanseerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en hartstochtelijk pleitbezorger van een sterke Europese Unie gebaseerd op waarden, bespreken we recente Europese tragedies en het belang van het herdenken daarvan.

Met schrijver Chaja Polak gaan we dieper in op de nivellering van daderschap en slachtofferschap. Polak schreef het boek De man die geen hekel had aan Joden, waarin ze de geschiedenis van haar ouders, die op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd werden, verweeft met haar aanklacht tegen onwetendheid en onverschilligheid over de geschiedenis.

En met rechtsfilosoof Tamar de Waal praten we over burgerschap. De Waal schreef dit jaar het essay Tussen kwetsbaarheid en weerbaarheid voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarin ze ingaat op wat burgerschap is binnen de liberaal-democratische rechtsstaat, gefundeerd op de grond- en mensenrechten die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog kent.

Schrijver Tom Lanoye draagt voor uit eigen werk, waaronder de nieuwe toneeltekst die hij voor Theater Na de Dam schreef.

Moderator: Lennart Booij

Over Gesprek Voor de Dam

Het Gesprek Voor de Dam is een jaarlijks gesprek in de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking waarbij filosofen, historici en theatermakers zich buigen over een actueel en urgent thema rondom de Tweede Wereldoorlog en het herdenken. Eerdere edities zijn terug te zien via de website van De Balie tv.

Op 4 mei zijn er door het hele land voorstellingen, zie de website van Theater Na de Dam.

Redactie: Ianthe Mosselman (De Balie), Bo Tarenskeen, Hanna Timmers en Jair Stranders (Theater Na de Dam). Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds.