29 oktober – boekpresentatie ‘De succesvolle mislukking van Europa’

cover

Enige tijd geleden deed ik mee aan een essaywedstrijd van de stichting Werkelijkheid in Perspectief. Nu zijn twaalf van de beste inzendingen gebundeld in het boek ‘De succesvolle mislukking van Europa’. De boekpresentatie is op donderdag 29 oktober in De Balie Amsterdam om 20:00. Met vijf andere auteurs ga ik in debat over de essays die gepubliceerd zijn in het boek.

——

 

Heeft de teloorgang van het Christendom het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?” Rondom deze vraag organiseerde stichting Werkelijkheid in Perspectief in 2014 een essaywedstrijd. Nu, een jaar later zijn twaalf van de beste inzendingen gebundeld in het boek ‘De succesvolle mislukking van Europa’. Aan de hand van verschillende essays uit deze bundel discussiëren de auteurs over de teloorgang van het christendom, de Europese cultuur en toekomst van Europa.

Met onder anderen:

 Tamar de Waal – Politiek filosoof en promovendus bij het Paul Scholten Centrum.
• Diederik Boomsma – Duoraadslid CDA gemeenteraad Amsterdam en promovendus Rechtsfilosofie Leiden.
• Lodewijk Pessers – Advocaat intellectueel eigendomsrecht en publicist
• Dirk-Jan van Baar – Historicus en publicist
• Yoram Stein – Filosoof en Spinoza-kenner

Over de bundel & wedstrijd

In 2014 schreef stichting Werkelijkheid in Perspectief een essaywedstrijd uit rondom de vraag: “Heeft de teloorgang van het Christendom het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?” Een jury bestaande uit Xandra Schutte, Ewald Engelen, Marcel Maussen, Gelijn Molier en Jonathan Price koos uit de verschillende inzendingen de twee besten. Nu, een jaar later, zijn twaalf van deze essays gebundeld in het boek ‘De succesvolle mislukking van Europa’(Leiden University Press 2015) onder redactie van Meindert Fennema, Paul Cliteur en Frits Bolkestein.

De essaywedstrijd werd geïnspireerd door de prijsvraag van de Academie de Dijon uit 1749. Deze werd gewonnen door de toen nog onbekende filosoof Jean Jacques Rousseau die hiermee bij het grote publiek bekend werd. In 1749 luidde de vraag: ‘Heeft de ontwikkeling van kunsten en wetenschap ook zedelijke vooruitgang gebracht?’ Rousseaus winnende essay Discours sur les sciences et les arts was controversieel. Hij betoogde hierin dat wetenschap en kunsten de moraliteit van de mens corrumperen. Dat uitgerekend het essay van Rousseau door wetenschappers als winnaar werd uitgeroepen, kwam als verrassing en toonde de breedheid van inzicht van de Academie de Dijon. De Stichting WiP is in het leven geroepen om ruimte te bieden aan controversiële meningen. Daarom neemt SWiP deze prijsvraag uit 1749 graag als voorbeeld.

Moderatie: Meindert Fennema