Boekpresentatie ‘Benjamin Constant – Ontdekker van de moderne vrijheid – 30 april Brussel

20150430BenjaminConstant_252x190Tijdens een feestelijke boekpresentatie van ‘Benjamin Constant – ontdekker van de moderne vrijheid’ op 30 april te Brussel, treed ik in gesprek met Martin de Haan en Patrick Stouthuysen. 

Martin de Haan is een Nederlands essayist en vertaler van Constants literaire meesterwerk Adolphe (Amsterdam, 1998). Patrick Stouthuysen publiceert over de geschiedenis van het politieke en sociale denken, doet onderzoek naar de genealogie van het liberalisme en publiceerde talloze essays over het denken van Constant in tal van boeken en tijdschriften.

Tweehonderd jaar nadat Napoleon Bonaparte zijn laatste schaduw over de Franse Revolutie wierp blijkt het denken van de Zwitserse filosoof, essayist en politicus Benjamin Constant (1767-1830) verrassend actueel. In het brandpunt van nieuwe waarden als vrijheid en gelijkheid noemde hij de moderne samenleving spontaan ‘het tijdperk van de individuen’. Die zorg om individuele rechtsbescherming en de ‘nieuwe’ rechten en vrijheden van burgers gaat in Constants denken samen met een reflectie op het belang van ‘oude’, participatieve vrijheden. Constant zou met dit denken over vrijheid generaties na hem inspireren en beïnvloeden, waaronder Tocqueville, Mill, Arendt en Nussbaum. Hoe Constant de relatie tussen beide vrijheden ziet en welke prioriteit hij aan de politieke vrijheid toekent blijft ambigu en daarom bron van debat.

Met bijdragen van: Maarten Colette, Paul De Hert, Michel Huysseune, Andreas Kinneging, Raymond Kubben, Paul Pelckmans, Patrick Stouthuysen en Peter van Velzen.

De avond vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel, van 19:30 tot 21:30. Toegang gratis.

Meer informatie: hier en hier.